Atlantic Council Front Page: debata

12. července 2024 | Houston

Společně s Atlantic Council jsme v Houstonu zorganizovali debatu s prezidentem České republiky Petrem Pavlem. Bylo to vůbec poprvé, co se významná platforma AC Front Page uskutečnila mimo Washington, D.C., a to právě v Texasu, který je pro Českou republiku významným obchodním partnerem, ale i státem s nejvyšším počtem krajanů v USA. Akce se zúčastnili významní američtí zástupci z politické sféry, armády, byznysu, think tanků, či akademické sféry.

Prezident Pavel v debatě mluvil nejen o výsledcích summitu NATO ve Washingtonu, ale i o důležitosti pokračování pomoci Ukrajině, propojenosti transatlantické a indopacifické bezpečnosti a dalších souvisejících tématech.

Debatě s prezidentem předcházela diskuze za účasti náčelníka Generálního štábu AČR genpor. Karla Řehky, vrchního ředitele Sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany ČR Jana Jireše, bývalého velvyslance USA v Polsku a spolupracovníka Atlantic Council Daniela Frieda nebo viceprezidenta Lockheed Martin J. R. McDonalda. Diskuzi moderovala Valbona Zeneli, která působí v Evropském centru Atlantic Council.

Za spolupráci při organizaci akce děkujeme Kanceláři prezidenta republiky, Ministerstvu zahraničních věcí České republiky a zastupitelskému úřadu ČR ve Washingtonu. Za podporu děkujeme partnerům akce, společnostem Bell Flight, Lockheed Martin a SpaceKnow.

Záznam živého přenosu je dostupný na https://www.facebook.com/jagello2000/videos/499283995947237/.